6 Modalități prin Care Neurofeedbackul Poate Îmbunătăți Organizația Ta

SAU

Neurofeedbackul și Performanța de Vârf în Organizații

Productivitatea reprezintă utilizarea eficientă a resurselor precum timpul și energia pentru a îndeplini obiectivele și țintele. O productivitate mai mare se traduce prin atingerea mai rapidă a obiectivelor stabilite și, astfel, îmbunătățirea eficienței. Performanța mentală a angajaților influențează direct productivitatea lor și, implicit, contribuția lor la o organizație. Prin urmare, pentru a intensifica productivitatea, îmbunătățirea performanței mentale este o necesitate, iar acest articol vă va arăta 6 moduri în care neurofeedback-ul poate îmbunătăți organizația ta.

Cum stăm cu productivitatea în prezent?

Productivitatea reprezintă utilizarea eficientă a resurselor precum timpul și energia pentru a îndeplini obiectivele și țintele. O productivitate mai mare se traduce prin atingerea mai rapidă a obiectivelor stabilite și, astfel, îmbunătățirea eficienței. 20% din ziua medie de lucru este petrecută pe lucruri “esențiale” și “importante”, în timp ce 80% din ziua medie de lucru este dedicată activităților care au “puțină” sau “deloc” valoare.

Majoritatea angajaților sunt mental absenți între orele 16:00 și 18:00. În mijlocul ședințelor, 91% recunosc că visează cu ochii deschiși, iar 60% iau notițe doar pentru a părea ocupați.

Dar ce se poate face în legătură cu toate acestea?  Înainte de toate, să înțelegem ce presupune neurofeedback-ul.

Este deja un fapt: sportivii de elită, speakerii deja faimoși în domeniul self-help și multe alte celebrități au integrat deja în viața lor ședințele de antrenament neuronal prin neurofeedback. Motivul este simplu: neurofeedback-ul ajută la îmbunătățirea performanței mentale, ceea ce îmbunătățește toate celelalte aspecte ale vieții.

Cum funcționează Neurofeedback-ul pe scurt

Neurofeedback-ul constă în plasarea unor senzori pe scalpul unei persoane. Acești senzori identifică și înregistrează activitatea cerebrală (formată din unde cerebrale). Principiul de bază al neurofeedback-ului este antrenarea creierului să se comporte într-un anumit mod.

Luați, de exemplu, performanța mentală. În stările de performanță de vârf, creierul alege anumite căi și emite un anumit tip de frecvență.

Neurofeedback-ul antrenează creierul să acceseze aceste stări mai des. Feedback-ul de la antrenamentul cu neurofeedback apare prin feedback vizual și auditiv afișat pe un ecran. Dacă ecranul redă un film – feedback pozitiv, acest lucru înseamnă că creierul intră în starea dorită.

Cu toate acestea, dacă ecranul se oprește, nu există recompensă, iar acest lucru înseamnă că activitatea creierului se abate de la curs. Prin aceste indicii vizuale, creierul identifică stările “productive” și activează voluntar aceste stări (chiar și după antrenament).

Rezultatul este performanța mentală de vârf, creșterea productivității și în consecință o creștere generală a veniturilor oricărei organizații.

6 Moduri în Care Neurofeedback-ul Poate Îmbunătăți Organizația Ta

  1. Îmbunătățește Atenția și Memoria de Lucru

Memoria folosită pentru a reține și manipula informații în timpul unei sarcini este memoria de lucru. Capacitatea de a utiliza și de a-și aminti informații relevante în timpul activității este o altă modalitate de a privi memoria de lucru.

De exemplu, un programator care descodifică un software cu erori ar putea accesa memoria de lucru pentru a lua decizii rapide privind îmbunătățirile sau ștergerea anumitor linii de cod. Neurofeedback-ul ajută la creșterea activității undelor cerebrale (alfa theta sau SMR) și îmbunătățește memoria de lucru în timp ce extinde perioadele de atenție.

În plus, antrenamentul cu neurofeedback bazat pe electroencefalografie (EEG) (alfa superioară și SMR) a îmbunătățit memoria vizuală pe termen scurt, memoria de lucru și memoria verbală la 70% dintre participanți, conform unui studiu interesant. Mai mult, Neurofeedback-ul a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra atenției și a concentrării într-un alt studiu.

Concluzia este că atenția, concentrarea și memoria de lucru contribuie în mod semnificativ la performanța mentală. Prin urmare, îmbunătățirile în oricare dintre aceste aspecte ar îmbunătăți doar performanța mentală a angajaților și ar ajuta o organizație să reușească.

  1. Accelerarea Achiziției de Noi Abilități

Neurofeedback-ul promovează unde cerebrale asociate relaxării și atenției, îmbunătățind astfel performanța în medii stresante. Un studiu efectuat asupra muzicienilor a relevat creșterea nivelurilor de creativitate, comunicare și dobândire a abilităților tehnice după antrenament.

Un alt studiu efectuat asupra actorilor a concluzionat că neurofeedback-ul i-a ajutat să-și sporească încrederea și să accelereze viteza de învățare, permițându-le să interpreteze anumite roluri mai rapid.

Învățarea unor noi abilități este vitală în orice domeniu, nu doar în domeniul creativ.  Dacă angajații pot să-și dobândească și să-și stăpânească rapid abilitățile cheie relevante pentru industria lor, organizațiile pot observa o creștere exponențială a productivității și performanței.

  1. Crește Consistența Motivațională

Zona tegmentală ventrală (VTA) și rețelele mezolimbice sunt zonele creierului responsabile de învățare, motivație și performanță. Activarea acestor zone poate ajuta la îmbunătățirea motivației.

Problema cu auto-motivația este că are un impact redus asupra rețelelor VTA.  Neurofeedback-ul bazat pe imagistica funcțională prin rezonanță magnetică (fMRI) a ajutat la activarea mai eficientă a strategiilor motivaționale ale participanților, a concluzionat această cercetare.

Participanții, după ce au trecut prin antrenament, au putut să-și activeze singuri stările VTA. Dacă angajații unei organizații pot genera și menține motivația, la cerere, sarcinile complexe nu mai par atât de complicate. Rezultatul este flux și productivitate pură, ducând astfel la un mediu foarte eficient.

  1. Îmbunătățește Eficiența Multitasking-ului

Se spune că multitasking-ul duce la o scădere cu 40% a productivității. Multitasking-ul tinde să scadă calitatea muncii, creând totuși iluzia că se realizează mai multă muncă. Sau oare nu?

Tony Robbins, marele guru din domeniul self-help, a raportat că antrenamentul prin neurofeedback l-a ajutat să facă multitasking cu ușurință. A relatat că antrenamentul îl ajută să compună un email în timp ce se angajează într-o conversație în același timp, fără scădere în calitate.

Multitasking-ul, fără compromis în calitate, poate ajuta angajații să realizeze mai mult în mai puțin timp și să atingă nivele înalte de productivitate.

  1. Îmbunătățește Calitatea Somnului

Adulții care dorm regulat între 7,5 și 9 ore pe noapte pot fi cu până la 20% mai productivi. Mai mulți factori, cum ar fi stresul sau insomniile, afectează durata și calitatea somnului și, implicit, productivitatea.

Antrenamentul prin neurofeedback ajută la creșterea unui anumit tip de undă cerebrală cunoscută sub numele de ritm senzorimotor (SMR). Acest lucru ajută la îmbunătățirea calității somnului și reducerea timpului de adormire.

Insomniacii pot găsi, de asemenea, alinare prin neurofeedback. 18 sesiuni de antrenament cu neurofeedback la distanță au crescut timpul total de somn și au redus timpul de adormire. Somnul este un aspect crucial al vieții oricărui angajat.

Cercetările sugerează că somnul profund ajută la consolidarea memoriei prin întărirea conexiunilor neuronale. Dacă angajații apar la locul de muncă cu mintea și corpul odihnite, distragerile devin rare, iar productivitatea devine o obișnuință.

  1. Reduce Anxietatea

Un studiu arată că 28% sau aproximativ unul din patru americani au numit locul lor de muncă drept o sursă de anxietate. Anxietatea provine din mai multe probleme: un coleg anume sau termenele limită iminente, sau chiar frica de reduceri. Nu este surprinzător că anxietatea este un distrugător imens al productivității. Neurofeedback-ul ajută la controlul și modificarea proceselor emoționale.

Îmbunătățirile în activitatea undelor alfa (obținute prin neurofeedback) au redus raportările de anxietate și alte emoții intense. Îmbunătățiri ale dispoziției și creșterea încrederii sunt printre celelalte beneficii ale antrenamentului cu neurofeedback. Neurofeedback-ul a redus, de asemenea, stresul și anxietatea legată de performanță în dansatori, conform acestui studiu.

Concluzie

Neurofeedback-ul crește memoria, viteza de dobândire a abilităților, motivația, calitatea somnului și eficiența multitasking-ului.

Niveluri mai scăzute de anxietate sunt un alt beneficiu al antrenamentului cu neurofeedback. În general, dacă angajații unei organizații se implică în antrenamentul prin neurofeedback, pot experimenta schimbări extraordinare în modul în care gândesc și performează atât în interiorul, cât și în afara locului lor de muncă.

Similar Posts