Cum poți combate pierderile de memorie din timpul menopauzei.
Menopauza poate aduce schimbări hormonale semnificative, schimbări ce pot contribui la cresterea stresului și a anxietății. Este un proces fiziologic normal, însoțit de o simptomatologie specifică, ce poate cuprinde: tulburări de dispoziție, insomnie, bufeuri, transpirații nocturne, migrene, creșterea în greutate, depresie. Unele femei au simptome ușoare, altele au simptome neplăcute și persistente, iar altele sunt asimptomatice.
Dacă ești în perioada premenopauzei sau dacă deja ai ajuns la menopauză, poate ai observat că memoria ta nu mai este așa cum era. Scăderea performanțelor cognitive este una din cele mai comune plângeri ale femeilor în această perioadă. Cu toate acestea, putem îmbunătăți această condiție.
În contextul menopauzei, terapia Neurofeedback poate ajuta la tratarea simptomelor. Procesul implică monitorizarea undelor cerebrale și furnizarea unui feedback în timp real pentru a ajuta o persoană să își regleze activitatea cerebrală. Astfel, poate fi utilizat pentru a aborda unele dintre simptomele asociate cu această perioadă. Iată cum:
- Gestionarea stresului. Schimbările hormonale din această perioadă pot contribui la creșterea stresului și anxietății. Neurofeedback-ul poate ajuta la reglarea activității cerebrale asociate cu aceste stări, facilitând gestionarea emoțiilor.
- Îmbunătățirea calității somnului. Menopauza poate aduce și tulburări de somn, inclusiv insomnii. Prin reglarea activității cerebrale asociate cu stările de relaxare și somn, neurofeedback-ul poate contribui la îmbunătățirea calității somnului.
- Abordarea depresiei. Anumite femei pot experimenta simptome depresive în timpul menopauzei. Neurofeedback-ul poate influența activitatea cerebrală asociată cu starea de spirit și poate fi integrat într-un plan de tratament mai cuprinzător pentru depresie.
- Creșterea concentrării și a clarității mentale. Unele femei pot întâmpina dificultăți cognitive cum ar fi pierderea memoriei sau dificultăți de concentrare în timpul menopauzei. Neurofeedback-ul poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, facilitând concentrarea și claritatea mentală.
Folosind această combinație de tehnici și terapii inovatoare precum Brain Map și Neurofeedback, putem avea o imagine clară asupra: activității cerebrale, eventualelor dezechilibre ce pot apărea și asupra disfuncțiilor în zonele responsabile de procesarea informațiilor, cum ar fi cortexul prefrontal.
Coerența neuronală obținută prin antrenamentul Neurofeedback ajută la creșterea eficienței și la obținerea coerenței activității cerebrale. Avem posibilitatea să identificăm zonele care pot fi îmbunătățite și îți putem oferi suportul necesar. Îmbunătățim astfel capacitatea de concentrare, atenția, memoria și gestionăm mai ușor efectele pe care le poate avea instalarea menopauzei asupra stării noastre generale.
Cât de des întâlnită este pierderea memoriei în timpul menopauzei?
Dificultățile de concentrare, lipsa de vigilență și ceața mentală se află printre cele mai des întâlnite plângeri ale femeilor ce au intrat la menopauză. Dintr-un studiu făcut recent în Seattle aflăm că 62% din femei au observat un declin cognitiv după menopauză. Cele mai menționate probleme sunt:
- Dificultate în amintirea anumitor cuvinte sau numere
- Nevoia de a te baza pe notițe ajutătoare
- Uitare în legătură cu o sarcină anume sau cu o activitate (de exemplu, de ce ai intrat într-o încăpere)
- Uiți evenimente importante.
Ce cauzează pierderile de memorie în perioada menopauzei?
Există un număr de factori de risc ce explică de ce menopauza duce către pierderi de memorie, ceață mentală și declin cognitiv.
- Nivelul scăzut de estrogen.
- Acestea provoacă schimbări la nivelul creierului, în cortexul prefrontal și în hipocampus, ceea ce afectează codificarea și recuperarea memoriei.
- Transpirații nocturne. Când bufeurile apar în timp ce dormi, ele se numesc transpirații nocturne. Căldura bruscă pe care o simți și transpirațiile te trezesc și îți întrerup somnul. Lipsa de somn duce la încetinirea gândirii și la ceață mentală.
- Potrivit unui studiu realizat în 2018, este normal să apară depresie în timpul premenopauzei. Acest lucru dublează riscul de deficiență cognitivă.
- Nivelul scăzut de progesteron. Poate crește nivelul de anxietate și are un efect negativ asupra programului de somn.
- Nivelul scăzut de DHEA. Acest hormon este foarte protector la nivelul creierului. Ajută la susținerea centrilor majori de învățare și memorie din creier. Nivelul de DHEA descrește odată cu vârsta și asta joacă un rol important în procesele legate de memorie.
Cum să stimulezi memoria în timpul menopauzei.
- Echilibrează hormonii.
Hormonii joacă un rol vital în funcționarea creierului. Atunci când hormonii sunt în echilibru, creierul funcționează la capacitate maximă. Atunci când există un dezechilibru la nivel hormonal, acest lucru ne afectează la nivel emoțional, mental, comportamental, ne poate face mai vulnerabile la pierderile de memorie și ceață mentală. De exemplu, un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni poate afecta starea de spirit și nivelul de energie. Stresul cronic poate crește producerea de cortizol ceea ce are ca efect confuzia, gândirea încetinită sau pierderile de memorie.
Dezvoltându-ți obiceiuri alimentare sănătoase poți să menții un nivel hormonal echilibrat prin intermediul alimentației, consumând produse cât mai naturale și bogate în fitoestrogeni, calciu, vitamina D, acizi grași Omega 3, fibre.
- Elimină factorii declanșatori ai bufeurilor.
Având în vedere că bufeurile cresc riscul pierderilor de memorie, aflați ce le declanșează. Printre factorii declanșatori pot fi: consumul de cofeină, de alcool, de alimente condimentate, îmbrăcămintea strâmtă, stresul.
- Mănâncă corect pentru a putea gândi corect.
Mențierea unei diete echilibrate ne ajută să trecem mai ușor prin această perioadă și este o metodă de a ameliora simptomele asociate menopauzei. Alimentele cu indice glicemic ridicat, ultraprocesate sau fastfood accentuează aceste manifestări. De asemenea, cercetările arată că deshidratarea afectează performanța în sarcini ce necesită atenția imediată și memoria. O dietă bogată în acizi grași Omega 3 este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului nervos. Deficiențele de acizi grași pot avea ca efect declinul cognitiv sau tulburări psihologice.
- Calmează stresul.
Prea mult stres produce hormoni precum cortizolul iar acest lucru poate dăuna centrilor de memorie ai creierului. Dedică 10 – 20 de minute în fiecare zi pentru relaxare și meditație. Ambele îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, ceea ce îmbunătățește memoria.
- Oferă-i creierului ce are nevoie.
Luați în considerare suplimentele naturiste pentru a amelioara simptomele. Un stil de viață sănătos, cu activități fizice regulate stimulează circulația sângelui și oxigenarea creierului.
Având grijă de tine, aplicând aceste strategii și solicitând ajutorul specialiștilor vei trece mai ușor prin această perioadă.
Bibliografie:
https://www.amenclinics.com/blog/5-ways-to-fight-memory-loss-during-menopause/