Fii stăpânul propriilor emoții!

Semnificația pe care o dăm unei emoții determină ceea ce simțim în acel moment.

Emoțiile și valoarea pe care le-o dăm ne determină și ne conturează dispoziția, deciziile, comportamentul. Ne dorim să fim stăpâni ai emoțiilor noastre pentru a avea o stare de coerență, de armonie și de echilibru interior.

Sens = Emoție = Viață

Pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții, avem nevoie de informații care să ne aducă într-o poziție de putere pentru a face pașii necesari schimbării.

Din perspectiva neuroștiințifică, gândurile sunt limbajul creierului iar emoțiile sunt limbajul corpului.

  • Așa cum gândurile noastre ne pot produce stare de stres și de dezorganizare, tot ele sunt cele care ne pot vindeca și organiza viața. Așa cum putem produce în corp hormoni ce ne aduc anxietate doar gândindu-ne la experiențe trecute, putem produce hormoni ce ne echilibrează și ne aduc o stare de bine.
  • Emoțiile ne pot ajuta să ne deblocăm puterea minții în momentul în care reușim să înțelegem mesajul pe care ele îl poartă. Cele mai multe emoții care produc stres și anxietate vin din trecut sau proiectează în viitor. Mesajul valoros pe care aceste emoții îl transmit, este că nu suntem conectați cu momentul prezent și că rulăm încă în vechi obișnuințe.

Cum facem față emoțiilor de obicei? Fie evitându-le și ocolind ceea ce simțim, fie negându-le și împotrivindu-ne.  Singura și cea mai eficientă abordare este să folosim mesajul pe care emoția îl transmite, pentru a ne regla starea.

Iată cum devenim stăpânii propriilor stări:

Stabilind intenția de a fi mai presus decât acea emoție, putem avea echilibrul emoțional pe care ni-l dorim. Clarificăm acest proces ghidându-ne după următorul algoritm:

  • Identificând emoția: descoperind care este emoția de bază va fi mai ușor de descifrat ce are ea de transmis ca semnal spre acțiune.
  • Apreciind și clarificând mesajul pe care emoția îl transmite: de cele mai multe ori mesajul este că ceva trebuie schimbat.
  • Devenind curios și întreabându-te cum ți-ai dori să te simți, ce ești dispus să faci pentru acest lucru acum, ce ar trebui să crezi, să gândești pentru a te simți astfel.
  • Fiind încrezător, deoarece ai mai făcut asta. Amintește-ți un moment în care ai reușit să treci cu succes peste o emoție similară. Creează din acel moment o ancoră prin care să poți să revii la puterea ta interioară.
  • Fiind sigur că poți să stăpânești această emoție. Împuternicește-ți viziunea imaginându-ți câteva strategii și știind că dacă una dintre ele nu funcționează, o poți încerca pe următoarea. Repetă până ești sigur că poți depăși acea emoție.
  • Fiind entuziasmat și trecând la acțiune.

Decodifică mesajul și semnalul spre acțiune

Fiecare emoție este un semnal spre acțiune. Este modalitatea prin care corpul tău comunică cu tine. Pentru a putea decodifica mai ușor mesajul pe care emoția îl transmite putem folosi acest mic ghid:

  • Disconfort – clarifică ce anume îți dorești și îndreaptă-te în acea direcție.
  • Frică – pentru a evita eventualele consecințe negative ale unui eveniment, pregătește-te înainte.
  • Durere sufletească – așteptările neîmplinite au dus o pierdere percepută. Este o oportunitate spre o mai bună comunicare.
  • Furie – o regulă importantă pentru standardele tale a fost încălcată. Clarifică mai bine aceste standarde și înțelege că ceilalți poate nu împărtășesc aceleași standarde.
  • Frustrare – schimbă abordarea pănă ajungi la rezultatul dorit.
  • Dezamăgire – uneori avem așteptări nerealiste. Ajustează-ți obiectivele sau așteptările pentru a fi mai ancorat în realitate.
  • Inadecvare – îmbunătățește-ți aptitudinile de bază pentru a deveni mai bun.
  • Copleșire – faci prea mult deodată. Identifică prioritățile, clasifică-le și progresează cu ceea ce este mai important.
  • Singurătate – nevoia ta de conexiune este nesatisfăcută. Identifică tipul de conexiune de care ai nevoie și fă acțiunile necesare pentru împlinirea ei.

Dacă nu ai identificat emoția în categoriile de mai sus, alege o categorie cu care seamană cel mai mult. De exemplu, la baza ei, anxietatea este o frică. Reține că de cele mai multe ori, mesajul este să-ți schimbi perspectiva asupra situației.

Ce ne ajută? Neuroplaticitatea. Creierul nostru are capacitatea extraordinară de a se adapta, de a forma noi conexiuni neuronale, de a se reorganiza pentru a ne activa energia psihică și forța interioară de care avem nevoie pentru a duce la capăt ceea ce ne dorim.

În momentul în care decidem să ne schimbăm viața, devenim stăpâni pe propriile emoții. Putem astfel să facem tot ceea ce ține de noi pentru a avea stabilitate, o stare de armonie, de coerență și de încredere în propria putere interioară. Generăm acțiune prin intermediul acestei intenții, capacitatea de a face pașii necesari vindecării și de a cultiva zilnic  acțiuni care să ne ducă la formarea de noi obiceiuri, pentru a obține emoțiile pe care dorim să le simțim.

BrainMap, o hartă a creierului.

Datorită acestei tehnologii o să putem vedea în profunzime, cu exactitate și în timp real cum se formează conexiunile între ariile neuronale și vom putea ști care sunt zonele specifice care nu funcționează optim și care au un anume impact asupra gândirii, dispoziției, comportamentului.

Deoarece creierul nostru este ca un computer, rulăm programele pe care le-am instalat, mai mult sau mai puțin conștient. Aceste programe ne pot face bine sau rău. Putem fi controlați de ele și le putem rula la nesfârșit, sau le putem controla, modifica, îmbunătăți. Putem instala alte programe noi, care să ne aducă mai aproape de ceea ce ne dorim.

Neurofeedback.

Ca urmare a informațiilor pe care le-am obținut din interpretarea acestei cartografieri a creierului, numită BrainMap, vom ști care sunt ariile neuronale subactivate, ce au nevoie să fie antrenate. Transformarea la nivel neuronal și formarea de noi rețele prin învățare, practicare și repetiție, refacerea resurselor psihice și generarea de resurse noi, este posibilă acum prin intermediul terapiei Neurofeedback. Această formă revoluționară de terapie monitorizează și reglează activitatea creierului. Mai mult decât atât, antrenează creierul pentru a nu mai urma din obișnuință aceleași trasee din trecut și pentru a dezvolta modele mai armonioase și mai în acord cu ceea ce ne dorim să simțim și să facem.

Astfel, ne putem schimba chimia la nivel celular, ne putem activa starea de sănătate, ne putem transforma viața și putem păstra o stare de armonie și de coerență.

Bibliografie:

https://www.tonyrobbins.com/mind-meaning/be-the-master-of-your-emotions

Similar Posts